Verenigingsboten

Vanuit de vereniging ondersteunen we de eerste zeilervaring met een aantal goede cluboptimisten zodat Spetters en Beginners op weg geholpen worden. Daarna wordt vooral met eigen Optimisten gevaren. Naast de Optimist heeft de Nieuwe Meer een aantal RS Feva’s en Lasers 4.7 beschikbaar voor de jeugd. De Lasers kunnen ook door andere leden gebruikt worden, ook met grotere zeilen (Laser radial, Laser standaard). Daarnaast is ook een Marieholm beschikbaar. Mogelijkheden voor de aanschaf van nog meer verenigingsboten, waaronder sportboten, worden onderzocht. Voor de begeleiding van de trainingen en wedstrijden, hebben we de beschikking over een aantal snelle rubberboten (Rib’s), kleinere begeleidingboten en een prachtige klassieke houten vlet.

 

MaxFun
Klik om hier om meer te weten te komen over onze nieuwste aanwinst de Maxfun 25, het Zeil Team Westeinder en hoe jij eventueel mee kunt doen.

 

RS Feva’s

De RS Feva is een echte tweemansboot. De boot vraagt een minimaal totaal bemanningsgewicht van 90 Kg. Ga dus ook hier maar weer uit van een minimaal gewicht van ongeveer een 45 Kg per zeiler! Minimale lengte van de zeilers is minder van belang. Wat ga je verder merken in de RS Feva ten opzichte van een Optimist: Samen in de boot brengt natuurlijk een heleboel directe gezelligheid aan boord. Dit vraagt natuurlijk ook veel van je als team: rolverdeling, communicatie, snelheid en timing van acties ten opzichte van elkaar! Strijk jij die genaker maar snel en soepel, net voordat de stuurman/vrouw de onderboei om gaat sturen! Je vaart aan de wind samen met een 8.6 m2 ten opzichte van de 3.5 m2 in je Optimist en daar komt de genaker van 7 m2 nog eens keer bij op de ruime windse koersen. Veel PK’s dus en spectaculair!

 

Laser 4.7

De Laser 4.7 vraagt in de praktijk minimaal 45 kg lichaamsgewicht en lengte van 1.55 meter. Dit is echt het minimum en het vraagt dan al heel wat zeiltechnische vaardigheden om de boot te baas te kunnen. Voordeel van de Laser is natuurlijk dat je weer alles en alleen zelf goed of fout doet. Hoe snel je overstag kunt of wilt, dat bepaal jij. Wat ga je verder merken in de 4.7 ten opzichte van een Optimist: zwaardere boot, iets groter zeil en die echt snel en veel soepeler over de golven gaat! Als je de Laser met een 4.7 zeil ontgroeid bent, hebben we een Laser radialzeil en Laser standaard klaar liggen.

 
Optimist

De Optimist is een eenmans jeugdzeilboot. Optimisten hebben een spriettuig, een zeiloppervlakte van 3,5 m2 en zijn 2,30 lang x 1,15 breed. Tegenwoordig zijn de meeste optimisten van polyester gemaakt. De mast, giek en spriet zijn van aluminium gemaakt. De Optimistklasse is de grootste wedstrijdklasse, zowel nationaal als internationaal. Kinderen mogen wedstrijdzeilen in de Optimist tot en met het kalenderjaar waarin ze vijftien worden. Daarna stappen ze vaak over op een andere eenmans jeugdzeilboot, zoals de Splash of de Laser (Radial,Standaard), maar ook een tweemansboot is een optie.

 
Meldt u aan als deelnemer van het clubbotenplan voor een heel seizoen of informeer naar de mogelijkheden van een enkele keer huren bij onze havenmeester of het secretariaat. Voor gedetailleerde informatie verwijzen wij u naar het document Reglement gebruik verenigingszeilboten 2014 op de website.

 

 Laser