Verenigingsboten

Vanuit de vereniging ondersteunen we de eerste kennismaking met een aantal goede cluboptimisten zodat Spetters en Beginners op weg geholpen worden. Daarna wordt vooral met eigen Optimisten gevaren. Na de Optimist heeft de Nieuwe Meer een aantal RS Feva’s en Lasers 4.7 beschikbaar voor de jeugd. De Lasers kunnen ook door andere leden en trainers gebruikt worden, ook met grotere zeilen. Er is zelfs een open kielboot beschikbaar. Mogelijkheden voor de aanschaf van nog meer verenigingsboten, waaronder sportboten, worden nog onderzocht. Voor de begeleiding van de trainingen en wedstrijden hebben we de beschikking over een aantal snelle rubberboten (Rib’s), kleinere begeleidingboten en een prachtige houten vlet.
 

MaxFun25

De Maxfun25 iets voor jou!
De WV Nieuwe Meer en de WV Aalsmeer hebben ieder een Maxfun25 gekocht! 
Beide snelle sportboten staan voor jullie het hele jaar door klaar.

Aanleiding
Jullie weten dat beide verenigingen gezamenlijk, onder de vlag Zeil Team Westeinder, hebben deelgenomen aan Eredivisie Zeilen 2016. 18 leden hebben genoten en weten nu zeker dat dit pas echt wedstrijdzeilen is. Totaal anders dan in een Laser, een Feva RS of een Finn. Beduidend moeilijker. Vraagt veel discipline en samenwerking binnen een team. Met het zeilteam en alle zeiltalenten van beide verenigingen willen wij gaan trainen; “uren maken”, om beter te kunnen presteren in EDZ 2017. Trainen onder leiding van twee oud-Olympiërs en twee andere ervaren topzeilers. Daar kan je bij zijn!

Maar je kan ook de twee MX25’s gebruiken voor een dagje zeilen of met ons het organiseren van een professionele zeilclinic of een zakelijke teambuilding! Na overleg is vaak veel mogelijk.

Je begrijpt dat deze lichte, kwetsbare racemonsters bekwame stuurlieden, tezamen met een ervaren bemanning vereisen. Schade varen bij een snelheid van 7–20 knopen heeft altijd grote gevolgen. Daarom moet iedereen eerst zijn of haar vaardigheden tonen. Bij bewezen bekwaamheid krijg je dan een MX25stuurmans– of MX25-bemanningslicentie. De stuurlieden krijgen daarna een aparte inlogcode voor het “MX25 reserveringssysteem”.  In dit systeem kan je zien wanneer “de MX25” geboekt kan worden. Maar er is nog een belangrijke voorwaarde. Deze 4-mansboot moet iedere keer door minimaal één bekwame stuurman met licentie en minimaal 2 bekwame bemanningsleden met licentie gevaren worden. Het vierde bemanningslid mag zonder licentie ervaring opdoen.

Wat gaat het kosten?
Behalen van bekwaamheidslicentie stuurman of bemanning kost voor iedereen eenmalig € 25. Alleen de “leden ZTW 2016” zijn vrijgesteld vanwege hun J70 sportboot ervaring. Iedere zeiler/zeilster met een bekwaamheidslicentie kan de boot voor een dagdeel huren en betaalt dan € 30 per dagdeel. Het is meestal voordeliger om en jaarabonnement te nemen, voor €50 per seizoen, per gebruiker. Deelnemers jonger dan 16 jaar –peildatum 31-12-2017- worden vrijgesteld van abonnementsgeld.

Hoe haal ik mijn bekwaamheidslicentie?
Aanmelden doe je bij het Operationeel Comité met vermelding van je wensen m.b.t. kandidaat ZTW 2017; kandidaat Talentgroep ZTW 2017;  MX25Clubbootzeiler en wanneer je voor de eerste keer aanwezig kan zijn. De trainingsdagen worden aangekondigd per e-mail, Teamer App en de website van beide verenigingen. Het comité deelt in, mede op basis van het aantal deelnemers per geplande training.  De eerste MX25 activiteiten zijn al gestart in februari met het klaar maken van en het leren kennen van deze twee sportboten. De eerste zeilervaringen waren een feest! Voor vragen: Operationeel Comité Zeil Team Westeinder

Reinier de Jong   rdj48@hotmail.com
Hans van der Laarse  hansvanderlaarse@gmail.com
Robert van Werkhoven   robert.vanwerkhoven@planet.nl
Joop van Werkhoven  joop.vanwerkhoven@gmail.com
 

RS Feva’s

De RS Feva is een echte tweemansboot. De boot vraagt een minimaal bemanningsgewicht van 90 Kg. Ga dus ook hier maar weer uit van een minimaal gewicht van ongeveer 45 Kg per zeiler! Minimale lengte van de zeilers is minder van belang. Wat ga je verder merken in de 4.7 ten opzichte van een Optimist: Samen in de boot brengt natuurlijk een heleboel directe gezelligheid aan boord in plaats van de zeilertjes om je heen.
 
Dit vraagt natuurlijk ook veel van je als team: rolverdeling, communicatie, snelheid en timing van acties ten opzichte van elkaar! Strijk jij die genaker maar snel en soepel, net voordat je stuurvrouw de onderboei om gaat sturen!
Je vaart aan de wind samen met een 8.6 m2 ten opzichte van de 3.5 m2 in je Optimist en daar komt de genaker van 7 m2 nog eens keer bij op de ruime windse koersen. Veel PK’s dus!
 

Laser 4.7

De Laser 4.7 vraagt in de praktijk minimaal 45 kg lichaamsgewicht en lengte van 1.55 meter.
Dit is echt het minimum en vraagt dan al heel wat zeiltechnische vaardigheden om de boot te baas te kunnen.
Voordeel van de Laser is natuurlijk dat je weer alles en alleen zelf goed of fout doet. Hoe snel je overstag kunt of wilt, dat bepaal jij. Wat ga je verder merken in de 4.7 ten opzichte van een Optimist: zwaardere boot, iets groter zeil en die echt snel en veel soepeler over de golven gaat!
 

Optimist

De Optimist is een eenmans jeugdzeilboot. Optimisten hebben een spriettuig, een zeiloppervlakte van 3,5 m2 en zijn 2,30 lang x 1,15 breed. De boot is eenvoudig zelf te bouwen. Tegenwoordig zijn de meeste optimisten van polyester gemaakt, maar ze kunnen ook van hout zijn. De mast, giek en spriet zijn meestal van aluminium gemaakt, maar ook deze kunnen van hout zijn.

De Optimistklasse is de grootste wedstrijdklasse, zowel nationaal als internationaal. Kinderen mogen wedstrijdzeilen in de Optimist tot en met het kalenderjaar waarin ze vijftien worden. Daarna stappen ze vaak over op een andere eenmans jeugdzeilboot zoals de Splash, de Europe of de Laser.
 

 

Optimisten